Antioksidanter

Antioksidanter

Antioksidanter bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Kroppen bruker antioksidanter for å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress. Noen antioksidanter er enzymer som kroppen produserer selv, mens andre antioksidanter, slik som C-vitamin og E-vitamin, må vi få tilført fra maten.

Reaktive oksygenforbindelser

Antioksidanter er kroppens naturlige forsvar mot reaktive oksygenforbindelser, som frie radikaler. Kroppen produserer en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter. De virker ved å forhindre, uskadeliggjøre og reparere skader forårsaket av et overskudd av reaktive oksygenforbindelser i kroppen og kan dermed motvirke en rekke ulike plager forårsaket av oksidativt stress.

Reaktive oksygenforbindelser blir hele tiden dannet i kroppen som et biprodukt når kroppen forbrenner oksygen. Et eksempel på reaktive oksygenforbindelser er frie radikaler. Antioksidanter hjelper kroppen med å nøytralisere de skadelige oksygenforbindelsene. Uten antioksidanter ville oksygen fungert som gift i kroppen.

Balanse mellom dannelsen av de reaktive oksygenforbindelsene og deres tilintetgjørelse ved hjelp av antioksidanter er viktig for at kroppens celler skal fungere optimalt.

Naturlige antioksidanter

En rekke ulike forbindelser bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress:

  • Vitaminer som riboflavin, C-vitamin og E-vitamin
  • Mineraler som selen, kobber og sink
  • Enzymer som produseres av kroppen

Antioksidantene finnes naturlig i kroppens celler i form av ulike enzymer. Andre antioksidanter kan ikke produseres av kroppen, men må tilføres via kosten slik som C-vitamin og E-vitamin og mineralene selen, kobber og sink. Matvarer som er rike på antioksidanter, som for eksempel C-vitamin og E-vitamin, inkluderer bær, frukt, nøtter, grønnsaker og krydder.

Hva gjør antioksidanter?

Antioksidantsystemet i kroppen består av en rekke enzymer som kroppen produserer. Disse hjelper kroppen med å holde cellene vitale. De reaktive oksygenforbindelsene som dannes under forbrenningen i kroppen kan oksidere og påvirke kroppens celler. Dette er samme prosess som skjer når fett harskner eller en spiker ruster. Kroppens naturlige "rustmiddel" er antioksidanter. Når kroppen blir utsatt for belastninger slik som stress, sollys, usunn mat, hard trening med mere blir det dannet en økt mengde av de skadelige oksygenforbindelsene.

I tillegg kan vi få i oss ekstra med antioksidanter fra maten vi spiser. Antioksidanter som C- og E-vitamin bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.