Frie radikaler

Frie radikaler

Frie radikaler er et biprodukt fra kroppens energiforbrenning, og er skadelige for kroppens celler. De dannes også når kroppen utsettes for ytre påvirkninger.

Frie radikaler er molekyler som blir dannet som et biprodukt i forbrenningsprosessen. Forbrenningsprosessen vil si når cellene arbeider for å produsere energi og varme fra næringsstoffer i maten. Det kan sammenlignes som en bil som produserer eksos når den forbrenner drivstoff.  Frie radikaler tilhører en gruppe som kalles reaktive oksygenforbindelser.

Fysiske belastninger, sykdom, luftforurensning, røyking, kjemikalier som alkohol og UV-stråler fra solen kan øke produksjonen av disse produktene.

Hva gjør frie radikaler?

Frie radikaler er en viktig del av kroppens signalsystem, men et overskudd kan de skade kroppens celler. Et overskudd kalles for oksidativt stress i kroppen.

På fagspråket kalles dette for biologisk oksidasjon, kroppen ”ruster” innenfra. Noen eksempler på oksidasjon er når et eple blir brunt når det blir skrelt, når spikeren ruster eller når vi får rynker i med alderen.

Hvordan bli kvitt de frie radikalene?

Antioksidanter er kroppens naturlige forsvar mot frie radikaler og den oksidasjonen som de fremkaller. Antioksidantene uskadeliggjør radikalene og fjerner dem når de først har oppstått.

Kroppen vår produserer en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter. I tillegg kan næringsstoffer i mat bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Dette gjelder næringsstoffene:

  • Selen
  • Mangan
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Sink
  • Kobber
  • Riboflavin