Vitaminer

Vitaminer

Vitaminer er livsnødvendige, organiske stoffer som kroppen ikke kan bygge selv. Vi får i oss vitaminer via kosten.

Det finnes i dag 13 livsnødvendige vitaminer som er kjent. Ordet vitamin stammer i fra latin ”vita” som betyr liv. For å ha en god helse, så trenger man å få i seg vitaminer jevnlig.

De ulike vitaminene er A, C, D, E, K og åtte forskjellige B-vitaminer

Vitamin A, D, E og K er fettløselige, mens de andre er vannløselige. Forskjellen er viktig siden den sier noe om hvor lett et overskudd av vitaminer skilles ut av kroppen eller lagres.  Fettløselige vitaminer kan lagres i lever og fettvev. De vannløselige lagres dårlig i kroppen med unntak av B12-vitamin, som kan bli lagret i leveren i mer enn 4 år.

Vitaminer må bli tilført gjennom kosten

Den overordnede fellesnevneren for alle vitaminer er at de må bli tilført kroppen gjennom kosten. Unntaket er D-vitamin som også kan produseres i huden når den eksponeres for UV-stråler fra solen.

Hvilket utseende og effekt de innehar varierer. Hvert vitamin har sin bestemte biologiske funksjon. Frukt og grønnsaker er vitaminrike matvarer. Fet fisk er en god kilde for D-vitamin. Dersom man spiser et anbefalt kosthold får man derfor i seg nok av de fleste vitaminene. Om man til tider ikke spiser riktig sammensatt mat eller har et lavt inntak av mat kan det være nødvendig å ta kosttilskudd som tillegg til maten.

Vitaminenes funksjoner

Vitaminene er bygget opp på ulik måte og virker forskjellig i kroppen.

 • Mange av kroppens ulike kjemiske prosesser trenger vitaminer for å fungere normalt deriblant stoffskiftet som vi trenger for at kroppen skal omsette mat til energi. En rekke B-vitaminer niacin, pantotensyre, riboflavin, tiamin, B12-vitamin og B6-vitamin samt C- vitamin bidrar til normal energiomsetning
 • C- og E-vitamin virker begge som antioksidanter i kroppen ved at de bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress
 • A-vitamin bidrar til å opprettholde normalt syn
 • A-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin, folat, C- og D-vitamin bidrar til immunsystemets normale funksjon
 • K-vitamin vil sammen med D-vitamin bidra til å opprettholde normal beinbygning

Solskinnsvitamin

D-vitamin kalles ofte for solskinnsvitaminet, ettersom kroppen kan produsere D-vitamin når den utsettes for UV-stråler fra solen. Imidlertid vil årstidsvariasjoner, solkrem, innendørsaktiviteter, økt alder, mørk hudfarge og klær føre til at denne kilden til D-vitamin begrenses. D-vitaminproduksjonen via hud er derfor sjelden tilstrekkelig, spesielt om vinteren, og det anbefales derfor å ha regelmessig med fet fisk kostholdet. Eldre personer som er lite ute i dagslys bør få D-vitamintilskudd (10 μg/d) i tillegg til inntaket fra kostholdet, mens spedbarn bør få tilskudd med 10 μg D-vitamin per dag fra 4 ukers alder. Dette er i tråd med gjeldende offisielle anbefalinger.

EU har satt toleransegrensen for daglig inntak av D-vitamin till 100 µg, men man må opp i doser på 500-100 mg om dagen før vitaminet blir toksisk.

D-vitamin har en rekke dokumenterte effekter: 

 • Vitamin D bidrar til normalt opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor
 • Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet
 • Vitamin D bidrar til å opprettholde normale knokler
 • Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon
 • Vitamin D bidrar til å opprettholde normale tenner
 • Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon
 • Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprosessen

Vitaminer for huden

B-vitaminene niacin, riboflavin bidrar sammen med A-vitamin til å opprettholde normal hud. C-vitamin bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon. Kollagen er en byggestein i hudens bindevev som er viktig for hudens struktur og styrke.

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

VitaePro har nå blitt fornyet – inneholder nå også ingrediensen Boswellia serrata som bidrar til å holde leddene komfortable. Nå kan du prøve NYE VitaePro til kun 159 kr første pakke og få Collagen Forte i velkomstgave.

Introduksjonstilbud: Kun kr 159,- for første pakke + Collagen Forte som velkomstgave.

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

VitaePro har nå blitt fornyet – inneholder nå også Boswellia serrata som bidrar til å holde leddene komfortable. 

Introduksjonstilbud: Kun kr 159,- for første pakke + Collagen Forte som velkomstgave.

Kjøp Les mer
kr 318,00 kr 159,00