Kvinnei-holder-groenne-blader_VitaePro_1200x600.jpg

Veien til et sterkt skjelett – det ukjente vitaminet K2

Visste du at skjelettet er et levende vev som bygges opp og brytes ned gjennom hele livet? Når man vokser, er oppbyggingen større enn nedbrytningen. Med alderen går oppbyggingen saktere, og benmassen tappes gradvis. Derfor trenger kroppen et kontinuerlig påfyll av ”byggematerialer” gjennom hele livet.

Det er tre ting man må passe på å få i seg: kalsium, vitamin D og vitamin K. Kalsium utgjør nesten 2 % av kroppsvekten, og er dermed det mineralet kroppen inneholder mest av. Nesten 99 % av kalsium i kroppen er bundet til bein og skjelettet. Den siste prosenten av kalsium har mange viktige funksjoner i resten av kroppen. Får man for lite kalsium i seg, sørger hormonene for å ta kalsium fra skjelettet for å dekke behovet. Derfor er kalsiumrikt kosthold svært viktig for å opprettholde beinhelse.

Men kalsiumet vi spiser er ikke det eneste som påvirker hvor mye kalsium vi har i skjelettet. Vitamin D er nødvendig for at kalsium skal kunne tas opp fra tarmen. Mindre kjent er nok vitamin K som er en viktig brikke for beinhelsen. Vitamin K samarbeider med proteiner som bygger kalsium inn i skjelettet vårt. Vitamin K2 dirigerer kalsium ut av blodårene og inn i skjelettet og tenner. Dersom du spiser godt med kalsium, men har litt lite vitamin K i kosten, blir det mer kalsium i blodet enn det som er nødvendig. Dette er ugunstig for blodårene.

Hva er vitamin k?

Vitamin K-familien består av K1 som dannes i planter, spesielt bladgrønne, og K2-vitamin. Disse to er naturlige former for K-vitamin, men det finnes også flere syntetiske varianter. Vitamin K2 er et fettløselig vitamin med en rekke funksjoner i kroppen:

  • betydning for god beinhelse.
  • betydning for blodets evne til å koagulere, altså for at kroppen skal klare å stoppe blødninger. Derfor blir brukere av blodfortynnende medisiner anbefalt å være oppmerksom på mengdene av K2 de spiser og kontakte legen før de gjør endringer i kosten.

Hvor finnes vitamin k2?

Vitaminet finner vi i grønne planter som rosenkål, brokkoli, spinat, salat og kål. Sammenliknet med oljer og kosttilskudd er opptaket av K2 fra plantekost lav: det er anslått at bare rundt 20% blir absorbert. For å øke opptaket kan man spise noe fett samtidig, siden vitaminet er fettløselig. Vitaminet finnes også i nyre, lever, eggeplomme og meieriprodukter, spesielt i fermenterte produkter som yoghurt og modne oster. Den japanske matretten natto er spesielt rik på K2. Eventuelt kan man tilføre det ved hjelp av kosttilskudd.

Hvor mye vitamin k trenger vi?

I motsetning til andre fettløselige vitaminer har kroppen små lagre av K-vitamin og disse brukes fort opp. Vi må derfor få tilført vitaminet jevnlig via kosten. Det finnes ikke offisielle anbefalinger for inntak av K-vitamin i Norge. For å bidra til normal blodlevring trengs antagelig 1 μg/dag kroppsvekt, mens for å bidra til å opprettholde normal benbygning trengs kanskje større mengder. Studier tyder på at en mengde på 45 μg/dag av K2-vitamin er tilstrekkelig for å bidra til å opprettholde normal beinbygning.

Styrketrening for et sterkt skjelett

Det du gjør som barn og ungdom påvirker skjelettet resten av livet – skjelettet utvikles rask i tenårene, og i denne perioden har man størst mulighet til å styrke skjelettet. For å oppnå høyest mulig total beinmasse i denne perioden er det viktig med vektbærende fysisk aktivitet og et variert sunt kosthold som gir nok byggesteiner til skjelettet. Etter 25-års alderen reduseres beintettheten gradvis, og prosessen går fortere jo eldre man blir. Forskning har vist at styrketrening er en effektiv måte for å forebygge tap av beinmasse.*

Hos normalt friske mennesker som trener, tilpasser skjelettet seg til trening ved å bygge inn mer kalsium og bli sterkere. Velg trening som belaster skjelettet for å styrke det, for eksempel løping og trening med hopp. Har du imidlertid problemer med knær eller hofter, er styrketrening det mest skånsomme alternativet.

Får du i deg nok med vitamin K2?

Et kosttilskudd for deg som ønsker å ha fokus på benbygning og skjelettet. Vitamin K2 inneholder vitamin K2 og vitamin D.

  • Vitamin K2 bidrar til å opprettholde et normalt skjelett.
  • Vitamin D bidrar til å opprettholde en normal benbygning, et normalt opptak av kalsium og normalt kalsiumnivå i blodet.

*kilde: Olympiatoppen, faktaark om Idrettsernæring

Vitamin K2

  • Vitamin K2 inneholder nøkkelvitaminet K2 og vitamin D, som bidrar til å opprettholde et normalt skjelett.
  • Forskning viser at vitamin K2 er et nøkkelvitamin for at kalsium skal ha effekt i kroppen.

Nå kun 107,00 214,00

Skjelett: Vitamin K bidrar til å opprettholde et normalt skjelett. Benbygning, muskler, immunsystem og tenner: Vitamin D bidrar til å opprettholde en normal benbygning, et normalt opptak av kalsium og normalt kalsiumnivå i blodet. Vitamin D bidrar også til å opprettholde normal muskelfunksjon. Dessuten bidrar vitamin D til å opprettholde normale tenner og til immunsystemets normale funksjon.

Nå kun