Faktasider

VL_VPP_EPI_Vitamin-C_Hero_1200x600_1118_v2-min.jpg

Vitamin C

Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitaminet er også en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene i kroppen.

Vitamin C er en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress forårsaket av reaktive oksygenforbindelser. Reaktive oksygenforbindelser er biprodukter som blant annet dannes når kroppen vår forbrenner oksygen. De reaktive oksygenforbindelsene, som for eksempel frie radikaler, kan angripe kroppens celler, proteiner og arvestoff. Antioksidanten beskytter kroppen ved å nøytralisere de reaktive oksygenforbindelsene. I tillegg vil vitamin C bidra til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E.

Viktig for jernopptaket

Når vitamin C finnes i mage-tarmkanalen, kan vitaminet omdanne jern til en form som kroppen kan oppta bedre. I tillegg kan vitaminet bidra til immunsystemets normale funksjon. Spesielt ved ekstrem trening er det viktig å få i seg nok av vitaminet. Et daglig inntak av 200 mg vitamin C, i tillegg til det anbefalte daglige inntaket, bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening.

Andre viktige funksjoner vitamin C bidrar til:

  • Å redusere tretthet og utmattelse
  • Normal energiomsetning
  • Nervesystemets normale funksjon
  • Normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, tennenes og hudens normale funksjon

Bidrar til normal kollagendannelse

Dette regnes som en av de viktigste funksjonene til vitamin C. Kollagen er et protein som er viktig for dannelsen av mange vev som for eksempel knokler, brusk, hud, blodkar og tenner. Mangel på vitaminet vil derfor påvirke mange ulike deler av kroppen.

Hvilke næringsmidler er rike på vitamin C

I motsetning til de fleste levende organismer kan ikke mennesket danne vitaminet i kroppen, og er derfor avhengig av å få det tilført gjennom kosten. For kvinner er vitaminet spesielt viktig for å bevare et godt opptak av jern. Røykere trenger trolig også mer av vitamin C fordi vitaminet forbrukes raskere.

Den naturlige antioksidanten finnes fremfor alt i sitrusfrukter som appelsiner, sitroner og grapefrukt. Poteten er også en viktig kilde til vitamin C. Flere bær og friske grønnsaker er også gode vitaminkilder. Lavt inntak av slike matvarer kan føre til vitaminmangel som tidligere var utbredt blant sjøfolk.

Vitamin C i kroppen

Det meste av vitaminets beholdning i kroppen vår befinner seg i musklene våre. Blodet inneholder også mye av vitaminet. Binyrer, hjernen og øyet har høyest konsentrasjon.

Fem frukter og grønnsaker om dagen

Vitamininnholdet i matvarer kan endres ved oppbevaring og tilbereding av mat. Derfor kan det være lurt å spise fersk frukt og grønnsaker. Får man i seg mindre enn 40 mg med vitamin C om dagen kan man få mangelsymptomer som at man er utmattet og trett. Dersom du ikke får i deg nok fersk frukt og grønnsaker, kan det være bra å supplere med et kosttilskudd. Ved doser som tilsvarer det du kan få gjennom å spise mye frukt og grønt, tas det meste opp i kroppen.

En pakke med kosttilskuddet VitaePro
  • Løsningen for muskler og ledd

VitaePro

  • Løsningen for muskler og ledd
  • Nå med Collagen Duo i gave
  • Prøv NYE VitaePro til -50%

Nå kun 189,00 378,00

Inneholder ingredienser med dokumentert effekt:
LEDD: Boswellia serrata bidrar til å holde leddene komfortable. MUSKLER: Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon. IMMUNSYSTEM: Selen og sink, samt vitamin B12, C og D bidrar til immunsystemets normale funksjon. ENERGINIVÅ: Vitamin B12 og C bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. HJERTE: Vitamin B1 bidrar til hjertets normale funksjon. Omega 3-fettsyrene DHA og EPA bidrar til hjertets normale funksjon. Positiv effekt ved 250 mg DHA og EPA (2 kapsler/døgn). BINDEVEV: Mangan bidrar til normal dannelse av bindevev. BESKYTTER CELLENE: Antioksidantene selen og vitamin C og E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. 

Nå kun