Faktasider

VL_VPP_EPI_Vitamin-C_Hero_1200x600_1118_v2-min.jpg

Vitamin C

C-vitamin bidrar til immunsystemets normale funksjon. C-vitamin er også en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene i kroppen.

C-vitamin er en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress forårsaket av reaktive oksygenforbindelser. Reaktive oksygenforbindelser er biprodukter som blant annet dannes når kroppen vår forbrenner oksygen. De reaktive oksygenforbindelsene, som for eksempel frie radikaler, kan angripe kroppens celler, proteiner og arvestoff. Antioksidanten C-vitamin beskytter kroppen ved å nøytralisere de reaktive oksygenforbindelsene. I tillegg vil C-vitamin bidra til å gjenoppbygge den reduserte formen av E-vitamin.

Vitamin C er viktig for jernopptak

Når C-vitamin finnes i mage-tarmkanalen, kan vitaminet omdanne jern til en form som kroppen kan oppta bedre. I tillegg kan C-vitamin bidra til immunsystemets normale funksjon. Spesielt ved ekstrem trening er det viktig å få i seg nok C-vitamin. Et daglig inntak av 200 mg C-vitamin, i tillegg til det anbefalte daglige inntaket av C-vitamin, bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening.

Andre viktige funksjoner vitamin C bidrar til:

  • Å redusere tretthet og utmattelse
  • Normal energiomsetning
  • Nervesystemets normale funksjon
  • Normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, tennenes og hudens normale funksjon

C-vitamin bidrar til normal kollagendannelse

Dette regnes som en av de viktigste funksjonene til C-vitamin. Kollagen er et protein som er viktig for dannelsen av mange vev som for eksempel knokler, brusk, hud, blodkar og tenner. C-vitaminmangel vil derfor påvirke mange ulike deler av kroppen.

Hvilke næringsmidler er rike på C-vitamin

I motsetning til de fleste levende organismer kan ikke mennesket danne C-vitamin i kroppen, og er derfor avhengig av å få det tilført gjennom kosten. I kvinner er C-vitamin spesielt viktig for å bevare et bra opptak av jern. Røykere trenger trolig mer C-vitamin fordi vitaminet forbrukes raskere.

Den naturlige antioksidanten C-vitamin finnes fremfor alt i sitrusfrukter som appelsiner, sitroner og grapefrukt. Poteten er også en viktig kilde til C-vitamin. Flere bær og friske grønnsaker er også gode C-vitaminkilder. Lavt inntak av slike matvarer kan føre til C-vitaminmangel som tidligere var utbredt blant sjøfolk.

C-vitamin i kroppen

I kroppen er det meste av kroppens beholdning av C-vitamin i musklene. Blodet inneholder også mye C-vitamin. Binyrer, hjernen og øyet har høyest konsentrasjon.

Fem frukter og grønnsaker om dagen

C-vitamininnholdet i matvarer kan endres ved oppbevaring og tilbereding av mat. Derfor kan det være lurt å spise fersk frukt og grønnsaker. Får man i seg mindre enn 40 mg C-vitamin om dagen kan man få mangelsymptomer som at man er utmattet og trett. Dersom du ikke får i deg nok av fersk frukt og grønnsaker, kan det være bra å supplere med et kosttilskudd. Ved doser som tilsvarer det du kan få gjennom å spise mye frukt og grønt tas det meste opp i kroppen.

Bestill
  • Ta vare på muskler og ledd

VitaePro

  • Ingredienser for muskler og ledd
  • Nå enda bedre for hjertet
  • VitaePro - for et aktivt liv i bevegelse

Tilbud: -50 % første pakke

Nå kun 169,00 338,00

VitaePro inneholder ingredienser med positiv effekt:
LEDD:
Boswellia serrata bidrar til å holde leddene komfortable. MUSKLER: Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon. IMMUNSYSTEM: Selen samt vitamin B12, C og D bidrar til immunsystemets normale funksjon. HJERTE: Omega 3-fettsyrene DHA og EPA bidrar til hjertets normale funksjon. Gunstig virkning på hjertets normale funksjon ved 250 mg DHA og EPA (2 kapsler/døgn). BLODOMLØP: Olivenolje-polyfenoler bidrar til å beskytte fettstoff er i blodet mot oksidativt stress. Gunstig virkning oppnås ved inntak av 5 mg hydroksytyrosol, tilsvarende 20 g olivenolje. BESKYTTER CELLENE: Antioksidantene selen og vitamin C og E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. REDUSERER TRETTHET: Vitamin B12 og C bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Nå kun