Faktasider

VL_VL_ALL_1200x600_1907_Facts_Vitamins_Herbs.jpg

Vitaminer

Vitaminer er livsnødvendige, organiske stoffer som kroppen ikke kan bygge selv. Vi får i oss vitaminer via kosten.

Det finnes i dag 13 livsnødvendige vitaminer som er kjent. Ordet vitamin stammer i fra latin ”vita” som betyr liv. For å ha en god helse, så trenger man å få i seg vitaminer jevnlig.

De ulike vitaminene er A, C, D, E, K og åtte forskjellige B-vitaminer

Vitamin A, D, E og K er fettløselige, mens de andre er vannløselige. Forskjellen er viktig siden den sier noe om hvor lett et overskudd av vitaminer skilles ut av kroppen eller lagres. Fettløselige vitaminer kan lagres i lever og fettvev. De vannløselige lagres dårlig i kroppen med unntak av B12-vitamin, som kan bli lagret i leveren i mer enn 4 år.

Vitaminer må bli tilført gjennom kosten

Den overordnede fellesnevneren for alle vitaminer er at de må bli tilført kroppen gjennom kosten. Unntaket er D-vitamin som også kan produseres i huden når den eksponeres for UV-stråler fra solen.

Hvilket utseende og effekt de innehar varierer. Hvert vitamin har sin bestemte biologiske funksjon. Frukt og grønnsaker er vitaminrike matvarer. Fet fisk er en god kilde for D-vitamin. Dersom man spiser et anbefalt kosthold får man derfor i seg nok av de fleste vitaminene. Om man til tider ikke spiser riktig sammensatt mat eller har et lavt inntak av mat kan det være nødvendig å ta kosttilskudd som tillegg til maten.

Vitaminenes funksjoner

Vitaminene er bygget opp på ulik måte og virker forskjellig i kroppen.

 • Mange av kroppens ulike kjemiske prosesser trenger vitaminer for å fungere normalt deriblant stoffskiftet som vi trenger for at kroppen skal omsette mat til energi. En rekke B-vitaminer niacin, pantotensyre, riboflavin, tiamin, B12-vitamin og B6-vitamin samt C- vitamin bidrar til normal energiomsetning
 • C- og E-vitamin virker begge som antioksidanter i kroppen ved at de bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress
 • A-vitamin bidrar til å opprettholde normalt syn
 • A-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin, folat, C- og D-vitamin bidrar til immunsystemets normale funksjon
  K-vitamin vil sammen med D-vitamin bidra til å opprettholde normal beinbygning

Solskinnsvitamin

D-vitamin kalles ofte for solskinnsvitaminet, ettersom kroppen kan produsere D-vitamin når den utsettes for UV-stråler fra solen. Imidlertid vil årstidsvariasjoner, solkrem, innendørsaktiviteter, økt alder, mørk hudfarge og klær føre til at denne kilden til D-vitamin begrenses. D-vitaminproduksjonen via hud er derfor sjelden tilstrekkelig, spesielt om vinteren, og det anbefales derfor å ha regelmessig med fet fisk kostholdet. Eldre personer som er lite ute i dagslys bør få D-vitamintilskudd (10 μg/d) i tillegg til inntaket fra kostholdet, mens spedbarn bør få tilskudd med 10 μg D-vitamin per dag fra 4 ukers alder. Dette er i tråd med gjeldende offisielle anbefalinger.

EU har satt toleransegrensen for daglig inntak av D-vitamin til 100 µg.

D-vitamin har en rekke dokumenterte effekter og bidrar til:

 • Normalt opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor
 • Normale kalsiumnivåer i blodet
 • Å opprettholde normale knokler
 • Å opprettholde normal muskelfunksjon
 • Å opprettholde normale tenner
 • Immunsystemets normale funksjon

Vitaminer for huden

B-vitaminene niacin, riboflavin bidrar sammen med A-vitamin til å opprettholde normal hud. C-vitamin bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon. Kollagen er en byggestein i hudens bindevev som er viktig for hudens struktur og styrke.

En pakke med kosttilskuddet VitaePro
 • Løsningen for muskler og ledd

VitaePro

 • Løsningen for muskler og ledd
 • Nå med Collagen Duo i gave
 • Prøv NYE VitaePro til -50%

Nå kun 189,00 378,00

Inneholder ingredienser med dokumentert effekt:
LEDD: Boswellia serrata bidrar til å holde leddene komfortable. MUSKLER: Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon. IMMUNSYSTEM: Selen og sink, samt vitamin B12, C og D bidrar til immunsystemets normale funksjon. ENERGINIVÅ: Vitamin B12 og C bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. HJERTE: Vitamin B1 bidrar til hjertets normale funksjon. Omega 3-fettsyrene DHA og EPA bidrar til hjertets normale funksjon. Positiv effekt ved 250 mg DHA og EPA (2 kapsler/døgn). BINDEVEV: Mangan bidrar til normal dannelse av bindevev. BESKYTTER CELLENE: Antioksidantene selen og vitamin C og E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. 

Nå kun