VL_VL_ALL_1200x600_1907_Hilde_GP_Portrait_Red_T-Shirt.jpg

Hverdagsmosjon for sunne ledd

Merker du at leddene kjennes mindre rørlige med alderen? Da blir bevegelsen enda viktigere for å gi ernæring til leddbrusken og holde ledd, sener og leddbånd tøyelige, slik at du får større bevegelighet.    

Bevegelse gir mange fordeler

Fordelene ved regelmessig fysisk aktivitet er mange og store. Med en aktiv hverdag følger gjerne bedre utholdenhet, styrke – og bedre bevegelighet. Regelmessig trening holder ledd, sener og leddbånd tøyelige, slik at du får større bevegelighet. Merker du at leddene kjennes stivere med alderen? Da blir bevegelsen enda viktigere for å skape sirkulasjon, ernære cellene i leddbrusk og trene de stabiliserende musklene.  

Leddene får naturlig smøring når du beveger deg. Leddvæsken som pumpes inn og ut gir næring til brusken. Velfungerende brusken gir en god smøring mellom benflatene, demper støt og fordeler belastningen over en større del av leddflatene slik at bevegelsen i leddet blir myk og glatt. I dagens tilrettelagte samfunn hvor vi i gjennomsnitt sitter eller ligger opptil 20 timer i døgnet, er det desto viktigere at vi får nok bevegelse som holder brusken frisk.

Tips for å få inn aktivitet i hverdagen

Prøv å snike inn mosjon i dine hverdagslige aktiviteter. Vær bevisst på hva du gjør og utnytt flere muligheter til å trene.

  • Snømåking, hus- og hagearbeid kan sees på som en ”gratis” treningsøkt. Gjør det i et raskere tempo enn du ellers pleier og kryss av for en gjennomført treningsøkt.
  • Prøv å stå et par timer i løpet av arbeidsdagen. Får du en telefon, er det en fin anledning til å gå ut en tur mens du prater.
  • Stå på ett ben når du pusser tenner. Dette er en av de enkleste balanseøvelsene, samtidig som den er veldig effektiv.
  • Det å stå på bussen utfordrer balansen og trener de stabiliserende musklene.

Unngå vridninger og harde støt. Brusken i ledd bør skånes for harde fysiske påkjenninger som gir overbelastning. Aktiviteter som langrenn, trening i vann, sykling, styrketrening med apparater eller strikk er eksempler på aktiviteter som gir lavere belastning på ledd.

Variert kosthold er viktig

I tillegg til å holde deg aktiv, bør du sørge for å få i deg de næringsstoffene kroppen trenger gjennom et balansert kosthold. Et variert kosthold som er rikt på ulike antioksidanter er gunstig for kroppen. Antioksidantene forbrukes etter at de har gjort sin virkning, derfor er det viktig med jevnt og regelmessig påfyll.

Nå kun