E-vitamin

E-vitamin

E-vitamin er akkurat som C-vitamin et av vitaminene som også fungerer som en antioksidant, og bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

E-vitamin er en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Antioksidanter er forbindelser som nøytraliserer reaktive oksygenforbindelser, biprodukter som blant annet produseres når kroppen forbrenner oksygen. E-vitamin utfører sin antioksidantfunksjon i kroppen i samspill med andre antioksidanter som blant annet C-vitamin. C-vitamin bidrar til å gjenoppbygge den reduserte formen av E-vitamin.

Vitamin E blir lagret i kroppen

Det finnes i dag 13 livsnødvendige vitaminer som er kjent. E-vitamin er et fettløselig vitamin slik som D-vitamin. Vitaminet forener seg med fett, og blir opptatt via tarmen til blodet. Over halvparten av den E-vitamin vi spiser blir opptatt i kroppen hos friske mennesker. Kroppen vår lagrer omtrent 1 g E-vitamin. Det meste lagres i fettvev, men også i overflaten til cellene våre og i fettmolekyler i blodet. Lever, lunger, muskler, hjertet og binyrene inneholder mye E-vitamin. Naturlig E-vitamin er mest aktiv.

Det finnes 8 ulike former for E-vitamin som kan deles i to klasser:

  • tokoferoler
  • tokotrienoler

Naturlig E-vitamin i form av alfa-tokoferol har dobbelt så høy aktivitet som syntetisk E-vitamin.

Vitamin E i kosten

Som for de fleste andre antioksidanter, finner man E-vitamin i mange fargerike frukt og grønnsaker, for eksempel rød paprika, grønne bladgrønnsaker og tørkede aprikoser. Andre rike kilder til E-vitamin er vegetabilske oljer, helkorn, hvetekim og kli, myk plantemargarin, nøtter og frø. Kostundersøkelser har vist at vi spiser mindre E-vitamin enn det som er anbefalt av myndighetene.

Vitamin E hindrer harskning

Alt på 1940-tallet ble det oppdaget at E-vitamin kan beskytte umettede fettsyrer mot oksidasjon. E-vitamin kan tilsettes matvarer som for eksempel fiskeoljer for å holde de ferske og hindre harskning.

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

VitaePro har nå blitt fornyet – inneholder nå også ingrediensen Boswellia serrata som bidrar til å holde leddene komfortable. Nå kan du prøve NYE VitaePro til kun 159 kr første pakke og få Collagen Forte i velkomstgave.

Introduksjonstilbud: Kun kr 159,- for første pakke + Collagen Forte som velkomstgave.

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

VitaePro har nå blitt fornyet – inneholder nå også Boswellia serrata som bidrar til å holde leddene komfortable. 

Introduksjonstilbud: Kun kr 159,- for første pakke + Collagen Forte som velkomstgave.

Kjøp Les mer
kr 318,00 kr 159,00

Kosttilskudd med vitamin E: