VL_ALL_1200x600_Kom_i_gang_med_løpingen_Anna_Virenhem_VitaePro_Vitaelab.jpg

Kom i gang med løpingen

Uansett om du er en erfaren treningsutøver, eller om du ligger i startgropen, er løping en mosjonsform som passer de fleste og det er bra for kondisjonen.

Du behøver ikke noe avansert utstyr, du merker raskt forbedring og du behøver ikke dra på et treningssenter – det er bare å komme seg ut gjennom ytterdøren og starte. Nedenfor kommer noen tips til deg som vil komme i gang, men som kanskje ikke er så vant til å løpe.

Sett deg realistiske mål

Det er viktig å sette seg realistiske mål for å holde motivasjonen oppe og ikke få panikk når det begynner å nærme seg trening. Du kan f.eks. ha som mål at du om 12 uker skal klare å løpe 30 minutter i strekk i et visst tempo, et tempo som du selv bestemmer. Sett gjerne opp delmål underveis for motivasjonens skyld.

Gjør løpingen til en rutine

Et tips er å sette opp faste løpedager. Da blir det lettere å ta seg tid, ettersom du allerede har planlagt i kalenderen at du skal komme deg ut. Skaff deg gjerne en treningskompis som du kan løpe sammen med. Det blir både hyggeligere og mer motiverende, samtidig blir det vanskeligere å hoppe over treningen ettersom man ikke vil ødelegge for den andre. Så hvorfor ikke kombinere nytte med hygge?

Unn deg en belønning

Foruten den belønningen man får gjennom forbedret kondisjon og styrke, kan det være hyggelig å unne seg en ekstra belønning iblant. Når du har nådd ett av dine oppsatte mål, kan du f.eks. unne deg en massasje, en god middag eller et nytt treningsplagg.

Ikke press deg for hardt

For å bevare motivasjonen, gjelder det å holde seg til mottoet «lagom er best», som man sier i Sverige. Når man har kommet i gang med treningen, er det lett for at man vil litt for mye og går ut alt for hardt, noe som gjør at man risikerer å miste motivasjonen ganske tidlig. Kjenn etter hva du greier, gå ut rolig og trapp deretter opp treningen.

Følg et løpeprogram

Synes du det er vanskelig å vite hvordan du skal komme i gang med løpingen? Er målet ditt bare å komme deg ut, å løpe en viss strekning, å løpe raskere eller noe annet? Du finner flere ulike treningsprogrammer på nettet, som ofte er gratis, der man får hjelp til å komme i gang og å trappe opp treningen suksessivt. Velg et program som passer ambisjonsnivået ditt og som kan hjelpe deg til å nå dine mål.

Lykke til!

Nå kun