VL_VL_ALL_1200x600_1907_Hands_Holding_Lemontea.jpg

På tide å ta vare på immunsystemet

Atsjooo! Den stadige pesingen, nysingen og hostingen er tre av ulempene med vinter, og disse henger sammen med at immunforsvaret blir svekket.

Ofte handler det om ganske små forandringer for å styrke immunsystemet. Nedenfor kommer det noen tips som kan være til hjelp for å holde deg frisk i vinter.

Fråts i sitrusfrukter, bær og frukt

Den naturlige antioksidanten vitamin C finnes fremfor alt i sitrusfrukter som appelsiner, sitroner og grapefrukt. Poteter er også en viktig kilde til vitamin C. Mange bær og friske grønnsaker inneholder også mye vitamin C. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon, og Mattilsynets anbefaling for voksne er et daglig inntak av 75 mg vitamin C. Immunsystemet vårt behøver vitamin C for å aktivere og stimulere dannelsen av hvite blodlegemer, stimulere dannelsen av antistoffer og for å drepe virus.

Opphold deg i sollys og spis fet fisk

Sollys er den viktigste kilden til vitamin D, men du kan også spise fet fisk som laks, sild eller ørret, samt skogsopp som kantareller og steinsopp. Også lett og skummet melk, margarin og fettblandinger er viktige kilder, fordi de berikes med vitamin D. Vitamin D er en av de få vitaminer vi risikerer å ha for lite av. Vitamin D bidrar til å opprettholde et normalt immunsystem, og Mattilsynets anbefaling er at voksne opptil 74 år og barn over 2 år har et daglig inntak på 10 μg. For de som er over 75 år eller oppholder seg lite i sollys er anbefalingen 20 μg daglig. Det er viktig å understreke at det anbefalte daglige inntaket tilsvarer minimumsdosen for hva man bør få i seg hver dag for å ikke risikere å bli rammet av mangelsykdommer. Toleransegrensen for hvor mye vitamin D man kan innta daglig uten å risikere at kroppen påvirkes negativt er 100 μg daglig.

Meieriprodukter og egg inneholder vitamin A

Vitamin A finner du blant annet i torskelever og tran, leverpostei, melkeprodukter og eggeplommer. Dessuten inneholder gulrøtter, gule frukter, søtpoteter og rødgule frukter vitamin A som karotenoider som er stoffer som kroppen kan omdanne til vitamin A. Vitamin A er en fettløselig vitamin som lagres i leveren, og det bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon.

 

Nå kun