spis-hjertevennlig-vitaelab-1200x600.jpg

Slik spiser du hjertevennlig

Kostholdet har stor betydning for blodlipidene og endringer kan gi både gunstige og ugunstige effekter.

Kroppen produserer kolesterol i takt med mengden fett i kostholdet. Et høyt inntak av mettet fett kan øke det dårlige LDL-kolesterolet. Helsemyndighetene i Norge og andre land anbefaler derfor at man begrenser inntak av mettet fett og erstatter det med umettet fett. Transfett øker også det dårlige LDL-kolesterolet i blodet og bør spises så lite som mulig.

Dette bør du velge:

  • magre meieriprodukter
  • magert kjøtt og magre kjøttprodukter
  • planteoljer, flytendeeller myk margarin
  • avocado og oliven
  • fet fisk
  • fiberrike matvarer som grove kornprodukter, belgvekster, frukt, grønnsaker og bær

Dette bør du begrense:

  • bearbeidede kjøttprodukter, som pølser og kjøttdeig
  • smør og hard margarin som inneholder høy andel av mettet fett
  • kokos- og palmeolje
  • kaker, kjeks og snacks
  • hurtigmat og ferdigmat

2 gode huskeregler:

  • Det usunne, mettede fettet blir hardt i kjøleskapet. Det sunne, umettede fettet holder seg flytende i kjøleskapet.
  • Regelmessig mosjon er med på å få det gode HDL-kolesterolet til å stige.