Oksidativt stress

Oksidativt stress

Når kroppen vår forbrenner maten ved hjelp av oksygen eller immunforsvaret vårt bekjemper invaderende mikroorganismer, dannes reaktive oksygenforbindelser som for eksempel frie radikaler.

Antioksidanter er kroppens naturlige forsvar mot reaktive oksygenforbindelser, som frie radikaler. Kroppen produserer en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter. De virker ved å forhindre og uskadeliggjøre et overskudd av reaktive oksygenforbindelser i kroppen. Et overskudd av slike forbindelser danner oksidativt stress i kroppen.

Reaktive oksygenforbindelser

Reaktive oksygenforbindelser blir hele tiden dannet i kroppen som et biprodukt når kroppen forbrenner oksygen. Et eksempel på reaktive oksygenforbindelser er frie radikaler. Antioksidanter dannes i kroppen og hjelper den med å nøytralisere oksygenforbindelsene som angriper cellene.

Balanse mellom dannelsen av de reaktive oksygenforbindelsene og deres tilintetgjørelse ved hjelp av antioksidanter, er viktig for at kroppens celler skal fungere optimalt.

Det er beregnet at hver celle danner mer enn 20 milliarder reaktive oksygenforbindelser hver dag ved normal forbrenning, og hver celle i kroppen antas å bli angrepet av disse forbindelsene 10 000 ganger per dag. Antioksidantenzymene kroppen produserer er kroppens forsvar mot disse forbindelsene. Balanse mellom dannelsen av reaktive oksygenforbindelser og deres tilintetgjørelse ved hjelp av antioksidantene, er nødvendig for at kroppen skal fungere optimalt.

Antioksidanter

Antioksidanter kan virke ved å forhindre og uskadeliggjøre et overskudd av reaktive oksygenforbindelser. Noen antioksidanter kan kroppen lage selv i form av enzymer.

Vi kan også finne antioksidanter slik som C-vitamin og E-vitamin og mineralene selen, kobber og sink i mat. Matvarer som er rike på antioksidanter, som for eksempel C-vitamin og E-vitamin, inkluderer bær, frukt, nøtter, grønnsaker og krydder. Inntak av disse antioksidantene bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

En rekke ulike forbindelser bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress:

  • Vitaminer som riboflavin, C-vitamin og E-vitamin
  • Mineraler som selen, kobber og sink
  • Enzymer som produseres av kroppen

Dannelse av oksidativt stress

Økt produksjon av reaktive oksygenforbindelser, som for eksempel frie radikaler, kan føre til at kroppens antioksidantforsvar ikke strekker til. Dersom det blir en vedvarende ubalanse mellom mengden antioksidanter og reaktive oksygenforbindelser i kroppen, sier vi at kroppen utsettes for oksidativt stress.

Oksidativt stress kan sammenliknes med det som skjer når fett harskner eller en spiker ruster. Det er mange faktorer som fører til en økning i dannelsen av reaktive oksygenforbindelser, slik som trening, solstråling, feilernæring, røyking, miljøgifter/tungmetaller og stress.

Når kroppen utsettes for belastninger blir kroppens antioksidantforsvar ekstra viktig siden dette kan øke produksjonen av de frie radikalene.

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

VitaePro har nå blitt fornyet – inneholder nå også ingrediensen Boswellia serrata som bidrar til å holde leddene komfortable. Nå kan du prøve NYE VitaePro til kun 159 kr første pakke og få Collagen Forte i velkomstgave.

Introduksjonstilbud: Kun kr 159,- for første pakke + Collagen Forte som velkomstgave.

NYHET! VitaePro er enda mer effektiv for ledd!

VitaePro har nå blitt fornyet – inneholder nå også Boswellia serrata som bidrar til å holde leddene komfortable. 

Introduksjonstilbud: Kun kr 159,- for første pakke + Collagen Forte som velkomstgave.

Kjøp Les mer
kr 318,00 kr 159,00